torstai 14. maaliskuuta 2013

Haravoimisen ihanuudesta


Odotan, että kevät tulisi ja pääsisin haravoimaan appivanhempien mökin pihaa. Mutta talvi pitää otteessaan.

Haravoiminen on ihanaa. Teen sen aina vasta keväällä. Haravoimaton piha on hylätyn näköinen. Sinne tänne retkottavat kuihtuneet perennat ja pudonneet oksat, lehdet ja havut peittävät nurmikon ja istutukset. Urakka kestää pari - kolme kokonaista päivää ja koko ylävartalo on sen jälkeen hellänä. Mutta lopputulos palkitsee. Kukkapenkit ovat valmiina pukkaamaan uutta versoa ja nurmikko odottaa kasvukauden lähtölaukaisua.

Kevät, etenkin myöhäinen kevät, on puutarhassa parasta aikaa. Odotusta, uuden alkua, haaveita, heräämistä. Omenapuiden leikkaamisesta pääsiäisenä yhdessä kälyn kanssa on tullut rakas traditio. Psykiatriassa kevät on monelle raskas vuodenaika. Itsemurha-alttiille valon lisääntyminen voi olla riskiaikaa. Kevät on myös manian aikaa monelle kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavalle.

Itselleni alkukevät, etenkin tämä maaliskuu, on vuoden väsyttävin aika. Valon tulvimisen ja talven välillä tuntuu olevan jokin epäsuhta. Voisin kernaasti hypätä jo huhtikuun lopulle, krookuksiin ja narsisseihin ja pajunkissoihin. Kaikki tämä loistava valo tuntuu menevän hukkaan, kun maa on vielä jäässä.

Saan voimaa siementen itämisen odottamisesta. Tarkistan joka päivä, joko ensimmäiset pikkuruiset sirkkalehdet nousisivat mullasta. Lenkkeilykin virkistää, luulen niin. Saan tämän hankalan kuukauden kulumaan.  Kun vain maltan odottaa, pakkaselta taittuu selkä ja talvi luovuttaa. Kohta asvaltilla lirisevät purot, puiden silmut pullistuvat, talvisaappaat saa vaihtaa  kevätkenkiin ja Mattia voi patistaa tekemään pyörille keväthuollon.

Tänä vuonna tuskin pääsee haravoimaan vielä pääsiäisenä. Täytyy erikseen järjestää viikonloppureissu haravoimista varten. Maltan tuskin odottaa, että kuulen haravan rapsutuksen korvissani ja tunnen sulaneen maan saappaitteni alla.  Sitten voi todeta, että tästäkin talvesta selvittiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti