lauantai 19. lokakuuta 2013

Päihdepotilaan avunhuuto - kuka vastaa siihen?

Mistä päihdeongelmainen, itsemurhaa hautova ihminen voi saada avun? Mietin sitä jälleen kerran, kun minulle soitti humalainen henkilö, joka vaati saada rauhoittavia lääkkeitä. Tilanne on nykyisen hoitojärjestelmän, ja tietysti myös inhimilliseltä kannalta hankala.  Oikeaa hoitopaikkaa ei nykyjärjestelmästä löydy. Ei ainakaan niin nopeasti kuin potilas toivoisi.

Päivystyspiste on usein ainoa paikka, jonka puoleen voi virka-ajan ulkopuolella kääntyä. Terveyskeskuslääkäri saattaa haluta lähettää päihtyneen, itsemurhaa hautovan henkilön psykiatrin vastaanotolle. Psykiatrian sisällä ajatellaan, että humalatilaan liittyvät itsemurha-ajatukset eivät ole psykiatrinen ongelma. Ja niinhän se onkin, ettei psykiatrista hoitoa voi päihtyneelle antaa – keskustelu ei niissä tilanteissa yleensä kanna mihinkään, eikä lääkitystä voi päihtyneelle kirjoittaa. Psykiatrista osastoa ei haluta käyttää selviämisasemana. Riehuva, itsetuhoinen ja päihtynyt henkilö saattaa päätyä poliisin huomaan. Varsinaista apua ongelmiin poliisilla ei ole antaa. Putkakuolemia tapahtuu.

Suuri osa itsemurhista tehdään  humalassa. Nämä potilaat ovat tippuneet hoitojärjestelmämme rakojen läpi. Onko vika järjestelmässä, asenteissamme vai osaamisessamme? Vai ajattelemmeko, että nämä potilaat itse ovat aiheuttaneet ongelmansa ja ovat vastuussa niistä? Ja että vika on heissä, jos he eivät osaa lakata ensin juomasta ja vasta sen jälkeen ryhdy miettimään itsemurhaa?

Päihtyneen on vaikea odottaa, asioiden olisi tapahduttava nyt heti. Seuraavaan päivään voi olla liian pitkä aika. Päihdepotilaan hätä ja epätasapaino pitää ottaa todesta. Toisaalta, lääkäri ei voi suostua pyynnöistä siihen tavalliseen – rauhoittavien lääkkeiden kirjoittamiseen. Ei ole tavatonta, että päihtynyt potilas vastaa lääkärin kielteiseen päätökseen rauhoittavien lääkkeen kirjoittamisesta, että ”no sitten mä tapan itseni” ja lähtee ovet paukkuen huoneesta. Lääkäri jää miettimään, mitä olisi pitänyt tehdä. Oliko kyseessä lääkkeiden väärinkäyttäjän yritys saada resepti puristettua lääkäristä, vai onko ihminen todella vaaraksi itselleen?

Mikä sitten olisi ratkaisu? Apua pitäisi olla saatavilla matalalla kynnyksellä ja saman päivän sisällä. Päivystyspisteissä voisi olla psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotto. Mielellään sellaisen, jolla olisi myös kokemusta päihdeongelmaisten kohtaamisesta. Jokaisen päivystyspisteen läheisyydessä pitäisi olla selviämisasema, johon pääsee päihtyneenä nukkumaan yön yli, ja jossa on ammattitaitoista hoitohenkilökuntaa paikalla. Aamulla, kun potilaan pää on kirkastunut, voi miettiä jatkohoitoa. Monella itsemurha-ajatukset haihtuvat humalan myötä, jolloin oikea jatkohoito on yleensä päihdehoidon puolella. Tai jos itsemurha-ajatuksia on edelleen, on paikallaan järjestää myös psykiatrinen hoitokontakti. Parasta olisi, jos hoitojärjestelmät yhdistyisivät, ja hoitoa saisi yhdestä paikasta.

Päihdeongelma ei saisi olla esteenä psykiatriseen arvioon pääsemiselle. Paikoitellen näin kuitenkin on, silloinkin, kun ihminen ei ole päihtynyt vastaanottotilanteessa.  Nykyjärjestelmä johtaa pahimmillaan ihmisen pallotteluun luukulta toiselle. Se on turhauttavaa terveellekin, saatikka sellaiselle, joka on kriisissä ja hatarasti kiinni elämässä, ja jonka harkintakykyä lisäksi päihteet sekoittavat.  Tästä espoolaisen nuoren miehen itsemurhaan päättynyt tarina on surullinen esimerkki.
Päihdeongelmat ovat vähintään yhtä paljon sosiaalinen, kulttuurinen ja yhteiskunnallinen kuin lääketieteellinen kysymys. Ratkaisuakaan ei pysty hoitojärjestelmä yksin antamaan.

  

1 kommentti:

  1. Hei, kommentoisin tätäkin kirjoitusta. Itsellä on kokemusta myös julkisesta terveydenhuollosta, vaikkakin avun 'BiPo-tautiin' olen saanut yksityiseltä puolelta. Eräänä yönä, kun meni huonommin, turvauduin Vantaalla olevan sairaalan ensiapuun. Oli erittäin vaikea tilalle, suoranainen hätä. Läpäisin ensikatselmuksen ja pääsin odotustilaan odottamaan lääkärille pääsyä, joka kesti about 2 tuntia. Sitten kun pääsin lääkärille, mielestäni vielä selväjärkisesti esitin asiani, näytin reseptini (todentaakseni sen että en ollut vain hakemassa lisää mielialalääkkeitä) vaan apua. Mitä tämä kandi?, joka ilmeisesti oli MedOne:in palkkalistoilla, teki. Luki vähän aikaa Terveysporttia ja sitten kysyi minulta haluanko bentsoja! Kieltäydyin. Jos tarjolla olisi ollut kevyempi vaihtoehto eli psykiatrisen sairaanhoitajan palvelu, olisin mielummin keskustellun hänen kanssaan, kuin lääkärin, joka ei osannut auttaa. Itselläni ei ole minkäänlaista päihdeongelmaa, mutta uskon kyllä että lääkärin on vielä vaikeampi yrittää auttaa päihtynyttä potilasta kuin vain sairasta. Ensiavun lääkärin päätös oli se, että kun en suostu lisälääkitykseen, mutta en ehkä myöskään tarvitse osastohoitoa, niin ainoa vaihtoehto, jonka hän sanoi, on mennä kotiin ja ottaa aamulla
    yhteys omaan lääkäriin/terveyskeskukseen jos on vielä huono olo. Tämä oli tämmöinen purkaus, mutta olen vahvasti sitä mieltä että sairaaloiden ensiavussa ei ole riittävästi mahdollisuuksia hoitaa mielenterveyspotilaita, sitä ei voi tehdä samalla linjalla kun hoidetaan korvatulehduksia. Hussin sairaalahoito on sitten aivan eri asia, siellä hoito on aivan toista (erinomaista) luokkaa, mutta sehän onkin sitten erikoissairaanhoitoa ja kokonaan aivan eri tarina. T. Jouni

    VastaaPoista