torstai 18. huhtikuuta 2013

Kasvun paikka


Kevät on viimein saamassa yliotteen ja talvi vetäytyy. Vielä ei pääse haravoimaan, sain appiukolta raportin, että mökin piha on vielä lumen peitossa.

Kotona olohuoneen ikkunalla on 40 maitotölkistä tehtyä taimilaatikkoa. 60-luvun talon leveät ikkunat antavat taimille valoa yltäkylläisesti. Kaikki paitsi kevätesikko ovat itäneet - siementen kylmäkäsittely taisi epäonnistua.

Taimien kouliminen on tuntunut pienemmältä työltä kuin aikaisempina vuosina. Ehkä sen takia, ettei kerrostalossa ole muuta puuhaa niin paljon. Ja lapset ovat vuosi vuodelta isompia. Aikaa on siis enemmän. Elämä on tavallaan helpompaa isompien lasten kanssa. Vaikka huolet, kun niitä tulee, kasvavat lasten mukana. Pitää päästää irti, antaa tehdä omia virheitä, niin paljon kuin tekisikin mieli suojella kaikelta.

Vanhempana pitäisi kasvaa lasten mukana. Kohta minun pitäisi osata olla nuoren aikuisen äiti. Sellainen, joka ei puutu lapsen asioihin, mutta tukee tarvittaessa. Tuntuu vielä varsin kaukaiselta, mutta aikaa on kovin vähän tälle kasvuprosessille.  Ihan kohta on kesä, mutta maassa on vielä lunta. Täytyy vain luottaa siihen, että elämä koulisi minusta liian takertuvat ja ikävät luonteenpiirteet, ja että olen valmis, kun lasten elämän kesä alkaa. Mutta siinä voi käydä ihan päinvastoin, ne ikävät piirteet voivat jäädä kasvamaan ja tuuhettua.

Eilen lenkillä hyppelin keväisten purojen ylitse. Tunsin samanlaista iloa kuin lapsena, jolloin olisin pysähtynyt puron ääreen kepin kanssa syventämään sen uomaa, jouduttaakseni siten kevättä. Onneksi niin paljon ei oikeasti ole minusta kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti