tiistai 21. huhtikuuta 2015

Vaalitulos ja kuplassa eläminen


USA:ssa Barack Obaman valinta presidentiksi aiheutti raivokasta epäuskoa republikaanipuolueen kannattajissa. Miten Obama valittiin, koska eihän kukaan kannata häntä. Republikaanien ja demokraattien kannattajat lukevat eri lehtiä, katsovat eri tv-kanavia, ottavat faktansa eri lähteistä. Sillä tavalla on mahdollista erkaantua yhden todellisuuden maailmaan, jossa edes kunnon vuoropuhelu toisen kanssa ei mahdollistu, koska faktoistakin ollaan eri mieltä.

Eduskuntavaalit näyttivät, että pienessä Suomessakin eriytyminen omiin todellisuuksiin on netin ja sosiaalisen median myötä mahdollista.

Vaalitulos oli monelle punavihreässä kuplassa elävälle järkytys ja ensireaktiota sävytti epäusko ja vierauden tunne. Kun kullakin meistä on lähinnä samanmielisistä koostuva some-yhteisö, tuuletamme samanlaisia ilmiöitä ja meille syntyy illuusio, että jakamamme todellisuus pätee valtaosaan ihmisistä. Voimme seurata samanmielisiä blogeja ja lukea samanmielisiä artikkeleita netistä.

Perussuomalaisten kannatuksen nousun taustalla on yhteiskunnallinen murros, tuloerojen kasvu ja sen myötä heikossa asemassa olevien elämän suhteellinen kurjistuminen. Vaalitulos voidaan nähdä tavallisten, vähempiosaisten esiinnousuna ja protestina vallitsevalla valtarakenteelle. Siinä, että perussuomalaisuuteen yhdistyy rasismia, muukalaisvihamielisyyttä ja seksuaalivähemmistöjen syrjintää, on kyse ihmisoikeuksien loukkauksista, joihin puolueen johdon pitäisi puuttua. Soini, puoluejohtajista kyynisin, ei ole halunnut tehdä sitä.

Moni on vaalituloksen jälkeen sanonut, ettei tunnista tätä maata omakseen. Minullakin oli se tunne. Mietin sitten, että näinköhän perussuomalaisten kannattajat ovat ajatelleet jo aiemmin – että politiikassa ei ajeta heidän etujaan. Että valtaapitävät eivät välitä heistä vaan ovat erkaantuneet omaan todellisuuteensa.


Ehkä nämä vaalit osoittavat sen, että yhtenäiskulttuurin aika, jos sitä koskaan on ollut, on ohi. Meillä on ennennäkemättömän moniääninen eduskunta.  Keskeinen kysymys on, miten heikompiosaiset pidetään yhteiskunnan kelkassa mukana. Jos muodostetaan porvarihallitus ja lähdetään edelleen keventämään hyvätuloisten verotusta ja karsimaan palveluita, perusongelma, josta perussuomalaisten kannatus kumpuaa, pahenee. Pienituloisten asema kurjistuu entisestään, ja siinä on toivottomuuden, pelkojen, vihanpidon lähde.  Meillä ei ole varaa siihen, ei edes hyväosaisimmilla meistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti