lauantai 15. maaliskuuta 2014

Hullu sä et ole

Jannan single Sä et ole hullu soi paljon radiossa. Laulu kertoo siitä miten satutettu ihminen romahtaa ja alkaa epäillä mielenterveyttään. Laulun kertoja, varmaan ystävä, lohduttaa sanoen, että et ole hullu, sinulla vain on juuri nyt vaikeaa.  Ihmiselle lienee tärkeää luokitella itsensä ja toiset hulluuden rajan jommalle kummalle puolelle. Laulu leikittelee tällä ilmiöllä, se vetää rajan hulluuden ja normaaliuden välille, rajaten kertojan ja hänen ystävänsä turvallisesti normaalien puolelle.

3,5% suomalaisista sairastaa psykoosin elämänsä aikana. Tavallisin psykoosisairaus on skitsofrenia, jota sairastaa n. 1% väestöstä. Ainakin nämä sairaudet ovat perinteisessä mielessä hulluutta. Vai lasketaanko hulluuteen myös vaikkapa masennus, johon elämänaikaisesti sairastuu lähes viidennes väestöstä? Entä persoonallisuuden häiriöt tai syömishäiriöt? Mihin laulun tekijä on vetänyt rajan? Miltä tuntuu olla virallisen tautiluokituksen mukaan rajan tuolla puolen, ja kuunnella radiosta rallatusta siitä, miten laulun kertojan ystävä ei sentään onneksi ole hullu?

Vaikka miten paljon nykyään puhutaan mielen sairauksista ja yritetään lievittää niihin liittyvää häpeäleimaa, on silti hyväksyttyä laulaa radiossa tällä tavalla. Onneksi ei ole hyväksyttävää laulaa näin kehitysvammaisuudesta, homoseksuaalisuudesta tai etnisesti eritaustaisista ihmisistä. Kukin voi miettiä, miten kertosäe kulkisi, kun käytettäisiin tästä toiseudesta haukkumasanaa ja oltaisiin syrjivän aatteen puolella, ihan tosissaan.

Sanoilla on voimaa, mutta pelkkä sanojen vaihtaminen ei auta, jos asenteet taustalla eivät muutu. Mielenterveyskuntoutuja on poliittisesti korrektimpi ilmaisu, mutta siitäkin on tullut haukkumasana, leima, syrjinnän ja ennakkoluulojen väline.

Netissä on levinnyt raikas uusi versio Olen suomalainen –kappaleesta, jossa esittäjinä on suomalaisia, joilla on sukujuuret toisissa maissa. Näitä tarvitaan. Työtä inhimillisyyden puolesta ja ennakkoluulojen murtamiseksi riittää. Se työ ei lopu koskaan. Mielenterveyden häiriöihin liittyvät ennakkoluulot istuvat syvässä, siitä Jannan singlen pääsy soittolistoille kertoo surullista tarinaa.


Lähteet:

Suvisaari ym. Psychological Medicine 2009;39:287-299

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti