perjantai 2. maaliskuuta 2018

Sote-uudistus, seis!

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 2.3.2018 todetaan, että asiantuntijat ovat tuoneet esiin saman kritiikin sote-uudistusta kohtaan kuin kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) kannanotossaan. Pääkirjoitus on sisäisesti ristiriitainen. Siinä todetaan, että asiantuntijoiden esittämä kritiikki on aiheellista, mutta kuitenkin lopussa väitetään, että luottamus poliittiseen päätöksentekojärjestelmään saisi kolauksen, jos nykyinen uudistus ei etenisi. Tämä on outo väite. Ainakin minulla uskoa poliittiseen päätöksentekojärjestelmään horjuttaa enemmän nykytilanne – härkäpäisesti ajetaan eteenpäin uudistusta, joka ei toteuta sille asetettuja tavoitteita ja johtaa nykyistä huonompaan lopputulokseen.


Sote-valmistelun kummallisin piirre on ollut, että asiantuntijoilta on kyllä pyydetty lausuntoja, mutta niissä esitettyä painavaa kritiikkiä ei ole huomioitu, vaan on puskettu eteenpäin laput silmillä. Julkisessa keskustelussa terveydenhuollon asiantuntijat, jotka puolustaisivat sote-uudistussuunnitelmaa nykyisessä muodossaan, loistavat poissaolollaan. Martti Kekomäki, joka on arvostettu terveydenhuollon hallinnon asiantuntija ja aatteellisesti tunnustuksellinen porvari, on esittänyt murskakritiikin nykyisille suunnitelmille. Hallitus jatkaa kuitenkin linjaansa, että uudistus on vietävä läpi, kun kerran uudistamiseen on lähdetty. Ikään kuin uudistaminen olisi itsetarkoituksellista, lopputuloksesta välittämättä.

Eikö pikemminkin osoittaisi viisautta tunnustaa tosiasiat ja keskeyttää päin mäntyä kiitävä uudistus nyt? Nykyisen sote-järjestelmän puutteita vähättelemättä, ei liene millään lailla poliittisen päätöksenteon uskottavuutta tai kansalaisten etua palvelevaa tehdä uudistusta, joka veisi meidät kalliimpaan, vielä eriarvoisempaan ja pirstaleisempaan järjestelmään, josta olisi vielä huomattavan vaikea palata. Meillä ei ole varaa siihen, eikä se vastaa hyvinvointivaltion arvoja. Sen tunnustaminen lisäisi politiikan uskottavuutta eikä vähentäisi sitä. 

Tähänastinen sote-valmistelutyö ei menisi hukkaan, vaikka uudistus nyt pysäytettäisiin. Käydystä keskustelusta ja ajattelutyöstä olisi hyötyä, kun uudistuksen suunnittelua seuraavalla hallituskokoonpanolla jatkettaisiin, tavoitteena aidosti nykyistä parempi, tasavertaisempi ja integroidumpi, inhimillinen ja kustannustehokas palvelujärjestelmä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti